Grip mi? Soğuk algınlığı (nezle) mı?
200 ‘den fazla virüs soğuk algınlığına (nezle) yol açar. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Bir çocuğun yılda 6-8 nezle atağı geçirmesi normal sayılır. Okul dönemi ile birlikte çocuk daha kalabalık ortamlarda bulunmaya başladığı için sayı artar. Yetişkinler ise yılda 2-3 atak geçirebilir. Soğuk algınlığının özel bir tedavisi yoktur. Hastada sinüzit, bronşit veya orta kulak enfeksiyonu gelişmemişse antibiyotik kullanılmaz. Grip ise İnfluenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Tip B daha çok çocukları etkiler. Yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Grip tedavisinde başlıca kullanılan ilaçlar antiviral ilaçlar ve aşılardır. Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içinde kullanılırsa etkili olur. Her grip hastasının antiviral ilaç kullanması gerekli değildir. Bu ilaçlar özellikle riskli gruplara uygulanır. Aşı her yıl eylül-kasım ayları arasında uygulanır. Aşılama sayesinde hastalığın ağır geçmesi ve komplikasyonlar önlenir.
Nezlenin gripten ayırımı önemlidir.
Nezlede genelde ateş yoktur ya da hafiftir, Gripte yüksek ateş vardır.
Nezlede baş ağrısı bazen vardır, Gripte ise baş ağrısı hemen her zaman vardır.
Nezlede hapşırık ve burun akıntısı sıklıkla vardır, Gripte hapşırık ve burun akıntısına nadiren rastlanır.
Nezlede hafif öksürük, Gripte ise daha şiddetli öksürük vardır.
Nezlede hafif halsizlik vardır, çocukların enerji düzeyi çok etkilenmemiştir, Gripte ise halsizlik daha belirgindir ve haftalar sürebilir.
Nezlede boğaz ağrısı genellikle vardır, Gripte boğaz ağrısına daha nadiren rastlanır.
Gripten korunmanın aşıdan başka yolları var mıdır?
Aşının koruyuculuğu % 70-90 arasındadır. Aşı olsanız da aşının koruyuculuğu %100 olmadığı için çocuklarınızı ve kendinizi gripten korumak için aşağıdaki önlemlere dikkat etmeniz önerilir.
Ellerinizi sık sık yıkayın. Virüsün en önemli bulaşma yolunun virüs bulaşmış ellerin göz ve ağız ile teması olduğunu unutmayın!
Ellerinizi özellikle; yemekleri hazırlamadan önce ve sonra, yemek yemeden önce, tuvaleti kullandıktan sonra, elleriniz kirli olduğunda, evde birisi hasta olduğunda daha sık olmak üzere sabun ve su ile yıkayın.
Küçük çocukların ağızlarına götürdüğü oyuncaklar ve objelerin dezenfeksiyonu önemlidir. Yüzeylerinde, yıkanabilen ya da kullanıldıktan sonra atılan kâğıt havlular ile temizlenmesi uygun olacaktır. Çocuğunuzun burnunu, kullanıldıktan sonra atılan kâğıt mendiller ile temizleyin.
Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir.
Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek korunmanın diğer yollarıdır.
Uzm.Dr.Bülent Kaya