Evet yıllarca kadınlar bu konuda çeşitli baskılara maruz kaldı, hatta blundukları coğrafyaya göre eziyet bile gördü diyebiliriz, ama neden çocuğun cinsiyeti için hep kadınlar suçlandı,neden her doğan kız çocuk ta bu kadınlarımızın eksiği olarak görüldü, geli nen noktada ise tamamen farklı bir seviyedeyiz genetik bilimi sayesinde artık şunu biliyoruz bebeğin cinsiyetini belirleyen Y kromozomu erkekden geçmektedir.
Peki ama neden kadınlarda XX kromozmu var iken erkeklerde XY vardır, nedenini hiç düşündünüz mü ?
Genetik bilmi’nin ilerlemesi ile bu konuda kısmen de olsa bilgi sahibiyiz ama bitmek tükenmek bilmeyen bu bilgi denizinde daha çok yolun başındayız, yinede şunu diyebiliyoruz erkek yada dişi olması bebeğin erkekden geçen Y kromozumuna bağlıdır bununla ilgili çok yazıp çizildi uzun zaman zarfında, ama henüz tam bilinmesede toplumun çoğu kesimi bu bilgiye sahip ki bebeğin cinsiyeti üzerine kadınların yükünü kısmen azaltmış gibi görünüyor eskisi gibi bebeğin cinsiyetine bağlı boşanmalar tartışmalar azalmış gibi bilgi en büyük güç ve konforu sunuyor bize geçtiğimiz yıllarda bu konu oldukça toplumumuzda tartışmalara hatta boşanmalara neden olsada bunların kadının genetik bir hatası olmadıgını ıspatlayan genetik bilmine teşekkrür etmemiz yerinde olacaktır tabi aynı biçimde erkeğe ait bir kusur olmadığı da bilinmelidir yani tam tersini yaşamamız da bir okadar nahoştur yani erkek bebeği olmadı diye kocasına baskı kurup hatta onu boşayan kadınlar olması nı tabiki istemeyiz peki bilim ne diyor bu konuda neden bu cinsiyet kromozomları erkek ve dişide farklılık gösteriyor bilimsel olarak nasıl açıklıyor bunu biraz ona değinelim
Bilim insanları cinsiyet oluşumunu en basit şekli ile şu şekilde izah etmişlerdir
Vücudumuzdaki kromozomlar 23 çiftten 46 tanedir. Her çift kromozomun yarısı anneden diğer yarısı babadan gelir. 22 kromozom kadın ve erkekte aynı olup otozomal kromozom olarak adlandırılırken 23. kromozom ise farklıdır ve cinsiyet kromozomu olarak adlandırılır. 23. kromozomun ikiside XX ise cinsiyet kadın, XY ise erkek olur.
Bebeğe anneden sadece X kromozomu gelirken babadan X gelirse bebek kız, Y gelirse erkek olur. Bebekteki cinsiyet kromozomundaki ikinci kromozomun X veya Y olması spermden gelen kromozoma bağlıdır. Yani cinsiyet babadan gelen sperme göre belirlenir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere,bilimle kalın,esen kalın...