Geçen yazımızda elektrofizyolojik çalışma (EPS) işlemine değinmiştik. Bu yazımızda ise EPS işleminde tanı koyduğumuz ritm bozukluklarının tedavisinden yani ablasyon işleminden bahsedeceğiz.

  Ablasyon nedir ve nasıl yapılır? EPS den farkı nedir?

‘Ablasyon’ kelimesi İngilizcede ‘yakma’ anlamına gelmektedir. Tıbbi olarak ise ablasyon, ritm bozukluğuna neden olan kalp içindeki bir odağın ısı enerjisi kullanarak yakılması anlamına gelmektedir. Ablasyon işlemi de tıpkı EPS işlemi gibi kasıktaki toplardamarlardan girilerek yapılır. EPS işlemi bir tanı amaçlı bir işlemdir ve ablasyon işlemi EPS işleminin hemen devamında da yapılabileceği gibi ayrı bir seansda da yapılabilir. Bir metre uzunluğundaki ve 2-3 mm kalınlığındaki ablasyon kateteri, sağ kasıktaki toplardamar aracılığı ile kalbe ilerletilir ve ritm bozukluğuna neden olan odak 45-50 derece ısıyla ısıtılarak doku tahrip edilir.

Ablasyon işlemine ne zaman başvurulur?

Ablasyon işlemi her ritm bozukluğunda uygulanmaz, bazı ritm bozukluklarının tedavisinde kullanılır. En sık ve faydalı olduğu ritm bozukluğu ise kalp ritminin birden ve aniden hızlandığı ve çoğunlukla hastanın acil servise başvurmasını gerektiren ritm bozukluklarıdır. Böyle bir durumda dakikadaki kalp hızı 250’lere kadar çıkabilmektedir. Bu gibi ritm bozukluklarında ilaç tedavisi bir seçenek olsa da bazı nedenlerden dolayı (ömür boyu ilaç tedavisi, ilaç raporlanması, sık doktor kontrolü, yan etkiler) veya ilaç tedavisinin faydasız olduğu durumlarda ablasyon yöntemine başvuruyoruz. Eğer ritm bozukluğu sık tekrarlıyorsa (yılda birden fazla) hastalığın kesin tedavisi ablasyondur.

Ablasyon işlemi ne kadar sürmektedir, riskli bir işlem midir?

Ablasyon işlemi yaklaşık 30 dk-1 saat kadar süren bir işlemdir. Sık olarak hastalar kalp içindeki yakma işlemine mesafeli durmaktadır. Çünkü kalbin içindeki dokuların çok büyük kısmına ve derin olarak yapıldığına dair yanlış bir inanış var. Halbuki biz sadece ritm bozukluğunu yapan odağa yakma işlemi uygulamaktayız. Bu da yaklaşık 2-3 mm genişliğinde ve 1-2 mm derinliğindeki bir alana denk gelmektedir. Bir diğer deyişle kalp içindeki dokuda mercimek kadar geniş ve mercimek kadar kalın bir yakma işlemi yapılmaktadır. Başarılı olduğu takdirde ritm bozukluğu bir daha olmayacak ve hasta ömür boyu ilaç tedavisinden de kurtulmuş olacaktır. Hastanemizde şimdiye kadar 400’ün üzerinde ablasyon işlemi yaptık ve bizim kurumdaki risk oranı yüzde birden daha az. Tekrarlı işlemlerde risk arttığından dolayı hastalarımıza bu tedaviyi mutlaka bu işlemlerde deneyimli ve tecrübeli olan merkezlere yaptırmasını tavsiye ediyorum.

Ablasyon işleminden sonra hastanede kalınıyor mu?  

Ablasyon işleminden sonra hastalarımızı aynı gün taburcu etmiyoruz, bir gece hastanede takip ediyoruz. Eğer toplarmadarlardan girildiyse kasık bölgesine kum torbası koymuyoruz, ancak atardamarlardan girildiyse kum torbası veya band uygulaması yapmaktayız.

Ablasyon işlemi ücretli mi? Bu işlem için uzun bekleniliyor mu?

Ablasyon işlemi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Hastalarımız bize ritm bozukluğunun olduğu EKG ile başvurdukları takdirde hastalarımıza randevusuz bakılmakta ve ortalama 1-2 hafta içerisinde hastalarımız çağrılıp işlem yapılmaktadır.

 

Prof. Dr. Ertuğrul KURTOĞLU

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı