Palanga’da geleneksel tarla günleri yapıldı. Konuklara üretilen ürünle ilgili bilgiler verilerek, üretim yapmanın çok önemli olduğu vurgulandı.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’nin Palanga Mahallesi’nde geleneksel Patates Tarla Günü yapıldı. Programa katılan Darende Kaymakamı Şeref Gülyer, patates üreticilerini ziyaret ederek, Palanga Mahallesi Muhtarı Hakan Gökçe ve Selanik Tohumculuk Temsilcisi İlhan Bengi’den bilgi aldı. Gülyer, üreticilere bereketli bir hasat dönemi dileğinde bulundu.

FARKLI ÇEŞİT EKİMİ YAPILACAK

Palanga Mahalle Muhtarı Hakan Gökçe, ziyaretlerinden dolayı kaymakam Gülyer’e teşekkür etti. Gökçe, “Gökpınar Projesi ile Palanga ve Günpınar mahallemiz 2015’te sulu tarıma geçti. Sulu tarımla beraber bölgede patates ve şeker pancarı yetiştirmeye başladık. 1300 rakımda yetiştirilen patatesler; yurt için ve yurt dışında tohum olarak kullanılıyor. Bu sezon 1500 hektar alana patates ekimi yapıldı. Yaklaşık 10 bin ton rekolte bekliyoruz. Palanga’da ürettiğimiz patateslerle yerli ve milli tohum üretiminde üst sıralarda bir firmayız. Tohumda dışa bağımlılığı azaltmak için bölgemizde patates tohumu üretiyoruz. Gelecek sene üretim alanımızı biraz daha artırmayı düşünüyoruz. Çünkü yeni birkaç çeşit yakaladık.

Melezlemesini yaptığımız çeşitler var. O da iyi tuttu. Ürünlerimiz tamamen organik olarak üretiliyor. Kimyasal kullanmıyoruz. Ovamız yüksek olduğu için mikroklima görevi görüyor. Darende’nin sulanabilir en büyük ovası burasıdır. Palanga’ya bu üretimlerden dolayı çok fazla göç talebi var” ifadelerini kullandı.

YÜZLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Bölgenin patates üretmek için çok ideal iklime sahip olduğunu belirten Niğde firması olan Selanik Tohumculuk LTD.ŞTİ temsilcisi İlhan Bengi, “Uzun zamandan beri bu bölgede tohum üretimi yapıyoruz. Kiralama usulü çalışıyoruz. Selanik Tohumculuk olarak bu bölgeyi seçmemizin nedeni rakımın yüksek olması. Hastalık sıkıntısının olmaması. Patates üretmek için çok güzel bir iklimi var buranın. Toprağı da bakir. Üretimimiz yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu.

Hedefimiz daha çok tohum üretmek. Yurtdışına bağımlılığı bir nebze de olsa azaltmak. Patatesi 4 yılda bir bölge içinde dönüşümlü ekim yapıyoruz. Arkamızdan buğday, arpa, mısır üretimi yapılacak. Devletin bize tarım arazilerinin açılması konusunda yardımcı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tarla günlerine Darende Kaymakamı Şeref Gülyer, belediye başkanı Alican Bozkurt, İlçe tarım müdürü Fatih Kurt ve çok sayıda üretici katıldı.