6 Şubat depremleri ile büyük yıkım yaşayan Malatya ve Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da esnafın halen toparlanamadığına dikkat çeken Malatya İş İnsanları Derneği (MİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, “Mücbir sebep süresi uzatılmalı, esnafa nefes verilmeli” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında özellikle Malatya’nın ticaret merkezinin büyük bölümünün yıkıma uğradığını ve şu anda 2 bin 500’e yakın bağımsız işyerinin kullanılamaz halde olduğunu vurgulayan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akdaş, esnafın tutunmaya çalıştığı konteyner işyerlerinde elde ettikleri gelirlerle birikmiş vergi borçlarını ödeyebilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “ Eğer mücbir sebep birkaç yıl daha uzatılmaz ise esnaf bu yükün altından kalkamaz. Bölgede esnafın yeni işyerlerine kavuşması ve insanlarımızın evlerine yerleşmesi sürecinden sonra borçların ödenebileceği gerçeğini görmekteyiz. Bu insanlar bugün çok düşük cirolarla ayakta durmaya çalışıyor. Eğer mücbir sebep sona erer ise bu insanlarımızın birikmiş vergi borçlarını ödeyebilme güçleri yok. Bu bölgede ciddi bir moral bozukluğuna neden olur. Yetkililerin bu gerçeği görmeli, mücbir sebep süresi uzatmalı ya da birikmiş vergi borçları bu bölgede bir defaya mahsus af edilerek silinmeli. Aksi durum yeni bir sıkıntı ortamını beraberinde getirecektir. Bölgenin şu günlerde en fazla ihtiyaç duyduğu moral motivasyonu olumsuz etkilenecektir. Esnafımızın sesin kulak verilmeli, süre mutlaka uzatılmalıdır” şeklinde konuştu.
Depremin üzerinden 19 ay gibi süre geride kalmış olmasına rağmen Malatya’da henüz işyeri yıkılan esnaf yeni işyerlerine kavuşamamış olduğunu da kaydeden MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, “Zor günler geçirdik ve halende zor günleri yaşıyoruz. Artık insanlar umut verici güzel haberlerle moral bulmak istiyor. Devletin tüm gücüyle bölgede durumu normale dönüştürmek için çalıştığını görüyoruz. Büyük bir felaketin izlerini silmek kolay değil. Ancak, devletimiz güçlüdür ve bu zorlukları da aşacaktır. Mücbir sebebin devam edebilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, taleplerin ilgili makamlara doğru ve net bir şekilde anlatılması gerekmektedir. “ dedi.